България ще трябва да плаща газа в рубли - shlio-bg.com

България ще трябва да плаща газа в рубли

Условията за плащане по договорите за доставка на газ в рубли ще бъдат изяснени при осъществяване на контакти с купувачите на руски газ, каза пред репортери Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Руската федерация, предава ТАСС.

"Президентът (на Руската федерация) вчера разпореди да се изработи механизъм в рамките на една седмица и да се създадат условия това плащане да се извършва в рубли. В зависимост от това как се осъществяват контакти с купувачите на газ, как им се обясняват условията за плащане в рубли, те ще формулират своята позиция", каза Песков.

"Нека изчакаме до този момент", добави той, отговаряйки на въпрос на ТАСС дали европейските купувачи ще сметнат решението за плащане в рубли като нарушение на договорите.

Песков каза още, че Москва ще се опита да реши проблемите, които има Сърбия във връзка с плащането на газа в руски рубли, "преходът към рубли наистина ще е проблем за неприятелските към Руската федерация страни."

"Той (сръбският президент Александър Вучич) е прав, това наистина може да е проблемна ситуация", каза говорител на Кремъл. Песков обърна внимание на факта, че "България в този случай предприема неприятелски стъпки, враждебни стъпки към Русия". "Затова тя ще трябва (да купува газ) за рубли, независимо дали иска или не иска, харесва или не", каза Песков.

"Но в същото време това не се отнася за Сърбия. Това е проблем, който трябва да бъде решен и, разбира се, притесненията на Сърбия ще бъдат основен приоритет за нас", увери говорителят на руския лидер.

По-рано Вучич каза, че решението на Русия да приема плащания за доставки на природен газ само в рубли се е превърнало в голям проблем за света.

Руският президент Владимир Путин обяви в сряда, че Русия ще откаже да приеме плащане за доставки на природен газ в "компрометирани", според него, валути, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Според него, след като плащанията на Русия за газ с неприятелските страни преминат в рубли, чуждестранните потребители трябва имат възможност да извършват необходимите операции.

Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с "неприятелските" държави ще засегнат само валутата на плащане - тя ще бъде променена на руската рубла.

Като част от наложените санкции срещу Русия след инвазията в Украйна, западните страни наложиха значителни ограничения на финансовите потоци в световни валути - долари, евро, йени и др. ЕС дори забрани изнасянето на евробанкноти за Русия. Някои руски банки бяха извадени от системата за международни разплащания SWIFT, а фирмите за международни трансфери и кредитни карти - "Уестърн Юнион", "Виза", "Мастъркард" и други спряха дейността си на руска територия.

 

Във вторник стана ясно, че лидерите на страните от Европейския съюз ще се споразумеят на среща на върха тази седмица за съвместно закупуване на газ, втечнен природен газ и водород преди следващата зима, според проект на изявлението им от предстоящата среща на върха, предава Ройтерс.

Европейската комисия миналата година предложи система за страните от ЕС за съвместно закупуване на стратегически запаси от газ, за което някои членове, включително Испания, призоваха като начин за осигуряване на буфер срещу потенциални прекъсвания на доставките. Страховете от прекъсване на доставките нараснаха, след като Русия нахлу в Украйна. Русия доставя 40% от газа в ЕС.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по-рано, че ЕС трябва да инвестира във възобновяеми енергийни източници, уточнявайки, че гражданите също могат да направят своя принос, като използват по-малко енергия.

САЩ и Великобритания вече се отказаха от руския петрол, но ЕС не посмя да направи тази стъпка. В същото време Европейската комисия разработи план за постепенно отказване от руските енергоизточници до 2030 г.

По време на срещата на евролидерите във Версай председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви още по-амбициозен план съгласно който от 2027 г. Европейският съюз ще прекрати вноса на руски газ и петрол. В "Туитър" тя обяви, че ще предложи план в тази насока в средата на май.

Назад към блога

Оставяне на коментар