Турция се противопостави на санкциите срещу Москва. Ердоган: Няма да оставя народа си на студено - shlio-bg.com

Турция се противопостави на санкциите срещу Москва. Ердоган: Няма да оставя народа си на студено

Въпреки, че е член на НАТО, Турция отказа да подкрепи санкциите, наложени срещу Русия, като президентът Ердоган заяви, че няма да остави народа си да “замръзне без руски газ”

“Купуваме почти половината от природния газ, който ползваме, от Русия. Отделно изграждаме с Русия АЕЦ Аккую. Не можем да оставим настрана тези неща”, каза Ердоган, цитиран от Ройтерс.

“Така че тук няма какво да направим. Трябва да запазим чувствителността си по този въпрос. Първо, не мога да оставя народа си на студено през зимата. Второ, не мога да спра нашата промишленост. Трябва да защитаваме тези интереси”, заяви той.

Ердоган заяви също, че покупката на руските системи за противовъздушна отбрана е приключил въпрос и позицията на Турция остава непроменена, предаде NOVA. Същевременно той оцени, че преговорите с Вашингтон за покупка на нови самолети F-16 и за модернизацията на тези, с които Турция разполага, вървят добре и се надява да дадат резултат в скоро време, предаде турската телевизия Хабертюрк.

“Русия и Украйна са успели да постигнат договореност по четири от общо шест глави, по които се водят преговори”, каза още турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти на връщане от Брюксел, където участва в извънредната среща на НАТО,

По думите на Ердоган една от тези глави се отнася по-специално до членството на Украйна в НАТО. Друга касае признаването на руския за официален език в Украйна, посочи той.

“Друга тема е въпросът за разоръжаването. Естествено, Украйна е държава, т.е. не става дума да приеме разоръжаване от А до Я. Но този въпрос също не е неразрешим. Украинската страна заяви, че и там може да бъдат направени определени отстъпки”, посочи турският президент.

Четвъртият въпрос, по който според Ердоган има съгласие от Киев, е въпросът за колективната отбрана.

“Но, разбира се, Украйна не е така спокойна що се отнася до въпросите за Крим и Донбас”, добави той.

Според Ердоган изказването на украинския президент Володимир Зеленски за необходимостта от референдум за компромисите, които Украйна може да постигне с Русия, за да бъде прекратена войната, показва “умно лидерство”.

Ердоган съобщи още, че ще проведе отделни разговори с колегите си от Украйна и Русия в следващите дни, за да обсъдят резултатите от срещата на НАТО.

Назад към блога

Оставяне на коментар